Amenajarea bucătăriei în stil rustic – 4 sfaturi practice

Link poza: https://drive.google.com/file/d/1tf8oxPh6T2aQbk0mFb-O13Ih8BC1-StA/view?usp=sharing

Sursa: Vivre

 

Bucătăria în stil rustic emană căldură mai presus decât orice, creând senzația unui spațiu sigur și primitor. În bucătăria rustică sunt de regulă evitate elementele moderne, deoarece acestea nu fac parte din ansamblul de imagine pe care stilul structural îl promovează. 

 

Dacă vrei o bucătărie rustică autentică, iată care sunt elementele de bază pentru realizarea ei.

Alege scaune de lemn pentru bucătăria ta

Lemnul este un material foarte important în cadrul stilului rustic. Lemnul, ca întoarcere la origini, este punctul de plecare pentru toate elementele constitutive ale bucătăriei, chiar dacă în componența acestora intră și tapițerii. 

 

Scaunele, spre exemplu, pot fi alese din lemn, în diferite nuanțe sau forme, însă respectând tiparul scaunelor vechi, de altă dată. Pentru a alege scaunele potrivite pentru bucătăria ta, poți să cauți printre zeci de modele de scaune disponibile în magazinele online, astfel încât să găsești acea combinație care să se potrivească și cu restul elementelor, despre care vom discuta în cele ce urmează. 

Masa de bucătărie trebuie să fie cât mai simplistă

Masa potrivită unui stil rustic este reprezentată prin modele simple, fără decorațiuni și mai ales fără inserții de materiale moderne. Nu vei putea alege mese din marmură, din piatră, granit sau travertin și nici mesele din fier forjat nu se vor potrivi prea bine acestui context. 

 

Vei putea folosi însă o masă mai amplă din lemn, de tipul meselor din lemn masiv, pe care să o poziționezi cât mai central în bucătăria ta. Este indicat să nu acoperi masa cu nimic, deoarece textura lemnului va fi suficient de frumoasă încât să îți ofere practic suportul necesar în realizarea unui decor rustic.

Perdelele sunt piesa de rezistență a stilului rustic

Dacă vrei ca bucătăria ta să emane căldură și dragoste pentru stilul rustic, vei afla că perdelele au darul de a schimba totul în ceea ce privește aspectul. Perdelele potrivite se aleg în funcție de nuanțele de lemn folosite, deoarece nu vei putea folosi culori foarte tari în contextul rustic. 

 

Culorile pale precum rozul, galbenul pal și, bineînțeles, albul se vor potrivi cel mai bine bucătăriei tale rustice. 

 

Ia în calcul folosirea unor perdele relativ mici, de dimensiunea geamului, pe care să le așezi astfel încât să obții falduri simpliste, dar de efect. Încearcă să folosești texturi cât mai diafane, cât mai ușoare, chiar și transparente, pentru a lăsa lumina să pătrundă în bucătăria ta. 

 

Dantela este un material excelent pentru perdelele de bucătărie, așa că nu ezita să folosești acest material, mai ales dacă se potrivește și celorlalte elemente din bucătăria ta.

Folosește ghivece pentru a decora bucătăria

Este important ca în tot acest spațiu dominat de lemn și de culori specifice acestuia să existe și o pată de culoare. Pentru aceasta vei putea folosi ghivece cu flori, pe care le poți poziționa în dreptul geamului, pentru un efect subtil, alături de perdele. Poți folosi ghivece cumpărate, cu flori gata înflorite, sau poți planta chiar tu florile dorite. 

 

Dacă totuși nu ești adeptul florilor, dar vrei să respecți ideea de pată de culoare în bucătăria rustică, atunci ai putea avea în vedere utilizarea ghivecelor de plante aromatice, pe care oricum le vei folosi în bucătăria ta. Busuiocul, cimbrul sau pătrunjelul sunt doar câteva dintre aceste plante pe care le poți crește în ghiveci și pe care le vei putea folosi după bunul plac atunci când gătești. 

 

În plus, aroma lor te va duce cu gândul exact la bucătăriile copilăriei tale, contribuind cum nu se poate mai bine la obținerea efectului rustic. 

 

Indiferent pentru ce optezi atunci când amenajezi bucătăria, este important să ai în vedere faptul că stilul rustic trebuie să fie complet delimitat de orice alt stil. Stilul rustic este încărcat de nuanțe calde, adesea tomnatice, printre care se intercalează subtil nuanțele mai puternice ale elementelor folosite zilnic în acest spațiu. 

Lasă un comentariu...

*