Borş de peşte făcut în județul Tulcea

Nu ai cum să ajungi în Deltă fără să guști celebrul borș de pește pe care majoritatea locuitorilor din această zonă îl pregătesc cu apă din Dunăre, la un foc de lemne în curte. De asemenea, secretul borșului este acela de a servi peștele separat de zeamă. Acest lucru ni-l împărtășește nea Mitică, un mare bucătar și bunicul redacției „Eu iubesc România“.

Bors-de-peste-lipovenescINGREDIENTE

1 kg pește amestecat (știucă, șalău, biban, crap, caras, avat, plătică, lin, somn, singer); apă, cât să acopere cu aproximativ 4 cm peștele; 4 cepe; 1 ardei; 2 roșii mari; 6 cartofi potriviți;
½ lingură de oțet; leuștean; sare și piper după gust

Mod de preparare

 1. Se curăță peștele de solzi, se eviscerează și se porționează în bucăți de 4-5 cm (știuca, crapul, plătica se crestează pe lățime din centimetru în centimetru).
 2. Se spală foarte bine de impurități și sânge. Atenție! În cazul crapului, trebuie scoasă urechea (plăcuța triunghiulară), pentru a evita gustul amar pe care acesta îl poate da borșului. La unele specii de pești trebuie scoasă și fierea, cu atenție și întreagă, pentru a evita, de asemenea, gustul amar.
 3. Peștele porționat și curățat se pune într-un vas cu apă, cât să-l acopere, până la momentul în care va fi gătit.
 4. Într-o oală se pune apă la fiert. Între timp se curăță și se spală ceapa, ardeiul și roșiile.
 5. Ceapa, tăiată cubulețe, se adaugă prima, urmată de ardei și roșii, după primul clocot.
 6. Până se fierb zarzavaturile, curățăm cartofii, pe care-i punem întregi în vas.
 7. Atunci când cartofii sunt pe jumătate fierți, se adaugă jumătate de lingură de oțet și bucățile de pește. Se reduce intensitatea focului și se lasă la fiert în continuare.
 8. Dacă bucățile de pește sunt prea mari, timpul de fierbere este de aproximativ 30 de minute, în caz contrar borşul de pește ar trebui să fie gata în aproximativ 15 minute.
 9. La final se potrivește gustul de sare și piper și se adaugă o legătură zdravănă de leuștean proaspăt.
  Pentru apetit, 75 ml de pălincă se vor dovedi extrem de eficienți.

 

Lasă un comentariu...

*