Comuna Cerna din județul Tulcea

Comuna Cerna este noua noastră destinaţie, care se găseşte la 55 km de oraşul Tulcea și are în componență satele: Cerna, General Praporgescu, Mircea Vodă şi Traian.

Comuna-Cerna-judetul-TulceaCu toate că pentru mulți dintre noi comuna Cerna poate semnifica prea puțin, ea este considerată un adevărat puzzle etnic.
Intrăm puţin în istorie şi aflăm că în antichitatea romană, hotarele aşezării Cerna ţineau de teritoriul oraşului Troesmis, iar marile proprietăţi agrare erau atribuite veteranilor romani.
Unele izvoare istorice locale şi bibliografice ne spun că întemeietorii acestei aşezări au fost atât turcii, cât şi românii, care s-au grupat separat, astfel că partea de sud-est a satului se numea „Mahalaua Turcească“. Mai târziu, războaiele ruso-turce i-au determinat pe români să se adăpostească în satele din împrejurimi – Peceneaga, Turcoaia.
Alături de turcii rămaşi aici, s-au stabilit şi cerchezii, care au creat un cartier separat – „Mahalaua Cerchezească“. După ce turcii şi cerchezii au părăsit Cerna, în timpul războiului din 1877, bulgarii au devenit comunitatea majoritară a comunei.
Ca documente istorice, localitatea Cerna este prezentă pe o hartă austriacă de la 1790, dar şi în harta lui Ion Ionescu de la Brad, întocmită în 1850.
Acum că am făcut cunoştinţă cu „gazda“ noastră, este momentul să pășim pe o nouă poartă, un univers cultural şi turistic extrem de ofertant. Începem cu centrul localității, ce adăpostește un imobil aparent comun, însă care ascunde o poveste de câteva sute de ani. Acesta a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea și reprezintă Casa Memorială a poetului Panait Cerna.

Acest muzeu a fost fondat în 1966, în urma donaţiei făcute de fratele mai mic al poetului Panait Cerna. Astfel, imobilul este inclus în patrimoniul autorităților locale, devenind totodată un important punct de referință pentru comuna Cerna.
Casa Memorială Panait Cerna este formată din trei săli, în care sunt expuse momente din viaţa autorului, de la date biografice ale poetului, documente, acte de stare civilă și de studii, la reproduceri după fotografii, ediții ale operei poetice, referințe critice.

De asemenea, piesele de mobilier și țesăturile autentice, de la început de secol XX, nu au cum să nu-ți capteze atenția odată ajuns oaspete în casa-omagiu. De altfel, acestea reușesc să te introducă cu succes într-o lume trecută, într-un interior țărănesc tradițional.
Și pentru că tot facem trimitere la tradiție, nu putem încheia acest periplu fără a vedea expoziția în aer liber, ce aduce în atenția publicului agricultura tradiţională.
Este bine de ştiut că turiştii pot vizita Casa Memorială Panait Cerna de miercuri până duminică, în intervalul 10.00-18.00 şi că accesul se face în baza unui tarif, de altfel, o sumă modică.

Lasă un comentariu...

*