Comuna Frecăței din Județul Tulcea

Așezările Dobrogene au rădăcini adânci în trecutul istoric. Este greu să găsești o comună dobrogeană a cărei amplasare pe hartă să nu fi fost dictată de rațiuni ale trecutului, absorbite de prezent prin înțelegerea intuitivă a înaintașilor – guvernați de aceleași impulsuri, dorințe, spre aceleași scopuri pur umane ca și noi cei din prezent.

Comuna-Fracatei-din-judetul-TulceaÎn definitiv, așa cum ne spune și Wilhelm Dilthey, activitatea umană din trecut ni se face accesibilă doar „printr-o știință experențială [n.trad. raportată la experiență proprie]”, care dă formă narativă datelor seci parvenite prin istoriei, pentru a ajunge în final la „o conștientizare a legilor ce guvernează fenomenele sociale, morale și culturale” proprii experienței umane de-a lungul timpului.
Ce experimentau negustorii greci care încă din secolul al V-lea dinaintea erei noastre parcurgeau drumul dintre Aegyssus (Tulcea de astăzi) și Noviodonum (Isaccea)? În primul rând oboseală fizică, mai ales în primele ore ale dimineții, când drumeții de odinioară porneau în călătorie. Soarele la zenith era însă la fel de neiertător ca cel din Grecia natală.

Probabil că făceau un mic popas, se retrăgeau la o siestă după buna tradiție mediteraneeană, protejați de umbra unui stejar sau a unui plop. Însă puțini dintre ei aveau curajul să doarmă sub cerul liber după lăsarea serii. Lucruri îngrozitoare s-au ascuns dintotdeauna în întuneric, fie animale sălbatice, fie tâlharii la drumul mare ce se găseau uneori prin populația locală – deși foarte rar dacă ar fi să îl credem pe Herodot, despre care orice școlar român știe că ne consideră strămoșii drept „cei mai viteji și cei mai cinstiți dintre traci”.

 Dacă nu vreo frică atavica de sălbăticie sau de străini, atunci o cunoaștere pragmatică a voințelor capricioase ce domnesc peste fenomenele naturii i-a determinat pe negustorii greci, așa robuști cum trebuie să fi fost ei, să își construiască un adăpost la jumătatea distanței dintre Aegyssus și Noviodonum.
Peste anticul han al călătorului s-a tot clădit de-a lungul timpului. Cea mai recentă pecete umană asupra zonei este o comună românească: Frecăței.

Lasă un comentariu...

*