Comuna Slava Cercheză din județul Tulcea

Dobrogea reprezintă un adevărat mozaic multicultural, pentru că aici sălăşluiesc numeroase etnii, dintre care-i amintim pe greci, aromâni, ruşi-lipoveni, turci, tătari, ucraineni, italieni etc. Unul dintre locurile unde comunitatea este reprezentată în totalitate de ruși lipoveni poartă numele de Slava Cercheză, localizată pe cursul superior al Râului Slava.

Comuna-Slava-Cercheza-din-judetul-TulceaSituată la 45 km de orașul Tulcea, comuna Slava Cercheză are în componenţa sa două sate: Slava Cercheză – satul de reşedinţă şi satul Slava Rusă.

Legenda care a persistat în istoria trans­misă prin viu grai ne spune că anul de înfiinţare a localităţii Slava Cercheză este 1863, iar întemeietorul s-ar numi Epsih Epsihov. Tot prin această legendă, aflăm că până în 1877 aici locuia o populaţie de origine cercheză, emigrată din Rusia, în momentul în care Dobrogea intră sub administraţie românească.

Comuna Slava Cercheză este astăzi o aşezare compactă, care îşi păstrează şi îşi respectă tradiţiile.

Despre începuturile acestei aşezări istoria ne prezintă anul 1584, când în registrele turceşti apare prima atestare documentară a aşezării Slava Rusă (prima dată satul de reşedintă a fost Slava Rusă). Pe atunci, apărea sub denumirea de Kizil-insarlic sau mai existau, în pararel, numele de Islawa, Slawa, Slava.
Mai târziu pe firul istoriei, mai precis în anul 1819, pe o hartă rusească se găsesc, pentru prima dată, ambele localităţi Noia Slava (astăzi Slava Cercheză) şi Star Slava (astăzi Slava Rusă).
M.D. Ionescu ne prezintă o altă versiune despre începutul aşezării Slava Rusă. Potrivit acestei variante, în anul 1754, în acest loc lipovenii bespopovi, în 1804 cei popovi, iar fondatoarea aşezării Slava Rusă ar fi fost o fată pe nume Esara, în jurul anului 1800. Tot M.D Ionescu precizează că până aproape de anii 1850, Slava Rusă a avut denumirea de Kazil-Sar.

În ceea ce priveşte originea populaţiei din comuna Slava Cercheză, Filip Ipatiov consemnează: „În Slava Cercheză, ruşii lipoveni au luat locul cerchezilor, colonizaţi de turci în perioada 1862-1864 şi plecaţi chiar înaintea războiului din 1877“.
Comuna Slava Cercheză este astăzi o aşezare compactă, care îşi păstrează şi îşi respectă tradiţiile. Nu putem pleca de aici fără a vorbi despre preocupările culturale din Slava Cercheză – corurile în limba slavă -, şi despre una dintre mândriile comunei – Ansamblul Folcloric Slaveanka.

Lasă un comentariu...

*