Comuna Topolog din județul Tulcea

La jumătatea distanței dintre Tulcea și Hârșova, pe DN 22A, printre dealurile joase de șist ale nordului Dobrogei, mărginite de Pădurea Vraja, se întind satele comunei Topolog. „Poziția acestui sat este cea mai pitorească și cea mai plăcută din Dobrogea“, ne spunea M.D. Ionescu în secolul al XIX-lea. Reședința comunală și cea mai veche localitate veghează peste așezările din jur, din vârful dealului Topolog, pe la poalele căruia curge alene râul cu același nume.

Comuna-Topolog-din-judetul-TulceaSe știe că satul Topolog a fost fondat de românii băștinași ai Dobrogei și cândva, în secolul al XV-lea, odată cu invaziile turce, lor li s-au alăturat musulmani.

Prima atestare documentară ne parvine din partea administrației turce, care vorbește la 1573 despre Topolog Ava, satul românesc, și Topolog Ac, mahalaua tătărească. Aici aveau să fie colonizați mai mulți tătari, de-a lungul ocupației otomane și mai ales după războiul din Crimeea. Etnografii vremii ne descriu așezarea ca sărăcăcioasă, în liniile obișnuite ale habitațiilor orientali, dar și românești din Dobrogea vremii, numărând mai multe bordee și case de nuiele lipite cu lut, construite în apropierea surselor de apă.

Principala activitate a locuitorilor din zonă era, evident, păstoritul, așa cum ne apare și din colecția muzeului etnografic din Topolog.

Localitatea a avut o geamie, de la 1843, și patru cișmele, construite cu eforturile lui Hagi Samsi, un tătar înstărit.
După anexarea Dobrogei la Regatul României, sunt împroprietăriți aici în număr mare mocani (păstori) de pe plaiurile ardelene. Animați de hărnicia și spiritul stoic pentru care sunt faimoși, aceștia aduc cu ei un val de relativă prosperitate.

Majoritatea construcțiilor din această zonă, inaugurarea bisericii de piatră, precum și organizarea unor târguri locale, care de altfel au loc și astăzi, datează din această perioadă de început.
Puteți vedea aici obiecte originale din inventarul ciobanului tradițional, alături de unelte agricole și cele destinate odinioară muncii de artizanat. Tradiția artizanatului nu este limitată doar la exponate de muzeu în Topolog. Comuna încă mai are un fierar și unii dintre bătrâni mai practică țesutul și împletitul coșurilor din alun și răchită, arătându-se întotdeauna dornici să împartă tainele meșteșugului.
Vă puteți convinge și voi de potențialul etno-turistic al Topologului din materialul de prezentare de pe youtube.

Lasă un comentariu...

*