Comuna Turcoaia din județul Tulcea

Județul Tulcea, în ciuda numărului redus de locuitori pe care-l are, este poate singurul loc de pe harta României unde istoria se dovedește a fi extrem de complexă și ofertantă pentru noi, simpli vizitatori, dar mai ales pentru cei care vor să dea grai rămășițelor pe care pământul le ascunde. Am călătorit împreună prin atâtea locuri și încheiem itinerariul nostru cu Turcoaia.

Comuna-Turcoaia-din-judetul-TulceaCu toate că astăzi poate nu ai nevoie de prea mult timp pentru a traversa comuna, Turcoaia rămâne totuși un loc emblematic pentru acest spațiu. Dovadă stau siturile ce au confirmat existența unei comunități de geți în această zonă, despre care istoricii spun că au locuit aici cu mult înaintea cuceririi Dobrogei de către romani, dar care și astăzi ar putea să ne uimească cu tainele lor.

Unul dintre locurile ce te aduce înapoi în istorie este Cetatea Troesmis, menționată de poetul roman Ovidiu într-una dintre scrierile sale, după exilarea acestuia în Tomis. Cetatea getică, aflată la vreo 3 km distanță de Turcoaia, a fost cândva un important punct strategic, influențând evoluția zonei, care de-a lungul timpului nu a cunoscut o liniaritate.

Mai cu seamă, după romanizarea populației, după retragerea romanilor din această zonă, faimoasa cetate și orășelul dezvoltat în jurul acesteia au început să decadă puțin câte puțin de-a lungul secolelor. Acest lucru s-a datorat în principal faptului că se afla într-o zonă de răscruce, în care aveau loc foarte multe conflicte militare. În secolele următoare, Dobrogea a fost cucerită de către otomani, iar prezența acestora a fost puternic marcată, distrugerile lor, a vechilor ziduri și cetăți romanice determinând pierderea unor vestigii importante.

Începând cu cel de-al XV-lea secol, mulți români din regiunea Transilvaniei și a Moldovei s-au stabilit în Turcoaia și în alte sate din această zonă. Coborând din munți cu oile către această regiune, mulți dintre ei au ales să se alăture comunității, constatând că suveranii turci erau mai puțin duri decât cei din Imperiul Austro-Ungar. În ultimele secole, Turcoaia și-a pierdut rolul de centru regional militar, însă și-a făcut un renume în alt domeniu: acela al exploatării pietrei, granitul provenit de aici fiind foarte apreciat pe plan internațional.

Lasă un comentariu...

*