Jean Bart

România este tărâmul multor personalităţi. De la scriitori, actori sau cântăreți și până la meșteri iscusiți, în frumoasa noastră țară talentul e la el acasă.

Jean-BartEste și cazul scriitorului Jean Bart, născut la Burdujeni, sub numele de Eugeniu Botez, o emblemă românească cu o minte unică.
După ce a dobândit primele noțiuni de citire și de scriere la Școala de băieți nr. 2, unde l-a avut ca mentor pe Ion Creangă, Jean Bart se înscrie la Liceul Militar.

După ce a urcat toate treptele ierarhiei militare până la gradul de comandor, poetul și-a început cariera literală cu articole și reportaje publicate în cunoscute ziare și reviste.

Jean Bart a rămas un nume important în proza românească, fiind considerat un scriitor autentic și original, care a cultivat pentru prima dată în literatura română jurnalul de bord și schița marină. Acestea din urmă rămân veșnic legate de numele său, iar prin „Europolis”, care a fost apogeul carierei sale, ne-a oferit primul și cel mai bine realizat roman al unui port românesc.

Jean Bart a fost cel care a introdus în proza română „candida navă cu pânzele desfăcute”, expresie folosită pentru prima dată într-o operă literară. El a fost cel care a înrădăcinat la noi literatura vieții maritime și fluviale, a portului și a largului marin.

Bio/Awards

• 1874 – pe 28 noiembrie se naşte Eugeniu Botez on the 28th of November Eugen Botez is born.
• 1883 – urmează cursurile Şcolii nr. 2 de băieţi, din Păcurari, unde îl are ca dascal pe Ion Creangă. Was taught by Ion Creanga at the School for Boys no. 2 in Păcurari
• 1900 – începe să folosească pseudoni­mul Jean Bart, după numele vestitului marinar francez. Starting with this year, he uses the penname Jean Bart, after the famous French sailor
• 1933 – Este publicat cel mai important roman al său – „Europolis”. A doua ediție a apărut după moartea lui Jean Bart și a beneficiat de o prefață semnată de George Călinescu. His most important novel, Europolis, is published. The second edition, issued by the author’s death, is prefaced by George Călinescu.

Lasă un comentariu...

*