Legendă: Peștera geţilor, plină de comori

O legendă mult mai veche din zona Tulcei vorbește despre o comoară uriașă ascunsă într-o peșteră din fosta Sciție Minor.

În anul 28 î.Hr, proconsulul roman Marcus Licinius Crassus a fost chemat de un aliat al Romei, regele geților Roles, în Moesia Inferior (sudul Dobrogei), ca să îl ajute să învingă un alt rege get, pe nume Dapyx, care conducea zona județului Tulcea. Învinși cu ajutorul romanilor, oamenii lui Dapyx s-au refugiat, potrivit legendei locale, într-o peșteră uriașă numită Keiris, unde și-au depozitat toate avuțiile.

Potrivit istoricilor vremii, peștera era enormă, lungă de mulți kilometri, cu coridoare întortocheate și camere mari cât palatele regilor de afară. Înfuriat de această mișcare inteligentă, Marcus Crassus a ordonat zidirea geților în interiorul peșterii, pentru a-i înfometa și scoate de acolo.

Nimeni nu a găsit vreodată peștera legendară Keiris din Dobrogea și nici comorile geților nu au fost scoase la lumină, deoarece romanii s-au rătăcit prin peșteră și au renunțat să mai caute, iar urmașii geților au ascuns adevărul. Nici astăzi, istoricii nu reușesc să cadă de acord asupra peșterii legendare Keiris, unii susținând că Peștera Limanu este destul de mare, dar prea departe. Pe de altă parte, Peștera Liliecilor de lângă Târgușor are urme ale unei civilizații străvechi, dar nu este destul de mare pentru a se potrivi cu descrierea peșterii comorilor gete.

Lasă un comentariu...

*