Legenda piratului grec și a comorii îngropate la Sulina

Cimitirul Maritim Sulina ascunde multe legende și povești extraordinare ale lupilor de mare. Printre ele se numără și legenda piratului grec care a ascuns o comoară fantastică undeva în Delta Dunării.

legenda-piratului-grecPiatra de mormânt a grecului Ghiorghios Kontoguris din Kefalonia este singura din țara noastră care are inscripționate semnele universale ale pirateriei: un craniu și două oase încrucișate.
Se spune că grecul, mort la 25 martie 1871, chiar de ziua internațională a Greciei, a fost un temut pirat din Sulina, care a jefuit zeci, dacă nu chiar sute de vapoare comerciale.
El folosea o metodă foarte la modă printre pirații din Tulcea, care profitau de terenul nisipos și de malul atipic al Sulinei pentru a induce în eroare căpitanii vaselor care făceau comerț în port.
Pirații lui Ghiorghios Kontoguris legau o scândură de coarnele unei vaci, pe care o lăsau să pască pe un câmp. De capetele scândurii legau două felinare. Din depărtare, căpitanii vaselor care veneau spre port credeau că văd vase ancorate și se apropiau, eșuând aproape de pirați, care îi jefuiau de toată încărcătura.
Deși nu se știu foarte multe despre viața piratului din Sulina, legenda spune că a murit sărac lipit, deoarece ascunsese comoara adunată din anii de furturi și nelegiuiri. Unii aventurieri mai caută și acum comoara piratului grec de la Sulina.

Lasă un comentariu...

*