Obiceiuri și tradiții din județul Tulcea

Coșia de la Cerna

obiceiuri-si-traditii-din-judetul-tulceaCoșia este o tradiție locală din satul Cerna – Dobrogea, unde sătenii țineau anual curse de cai crescuți special pentru întreceri.

Se pare că obiceiul a venit în Dobrogea pe filieră turcească, de pe vremea când întreaga regiune era sub ocupație otomană. Coșia din Cerna se desfășura pe o distanță de 7 kilometri, între localitățile Cerna și Mircea Vodă, iar premiile constau în animale vii (oi, capre, porci, viței), stupi de albine, harnașamente, saci de cereale etc.

Știați că?

Războiul de țesut oriental este cel mai primitiv dintre cele patru feluri existente în istorie. Simplu și eficient, acest război a fost adus de turci în Dobrogea, unde femeile au învățat tainele meșteșugului de la specialiștii Orientului.

Lăzărelul din satul Izvoarele

Lăzărelul este un obicei foarte vechi din județul Tulcea, asemănător cu colindatul de Crăciun. În sâmbăta dinaintea Floriilor, fetele tinere ale satului Izvoarele pornesc din ușă în ușă să povestească legenda morții oierului Lazăr.
Ele se îmbracă în costume tradiționale și pornesc în șir indian, ordonate după înălțime, cu fata cea mai mare în frunte (buianciu), dansând și cântând povestea ciobanului Lazăr în limba greacă, turcă sau bulgară.

Meșteșuguri din județul Tulcea

Pictura pe icoane lipovenești – Icoanele sunt un aspect important al tradițiilor din județul Tulcea, deoarece atât românii, armenii, cât și lipovenii sunt creștini, în timp ce turcii au adus religia musulmană în zonă. Icoanele pictate au fost mereu o reprezentare a identității relgioase locale și meșteșugarii specializați în această artă au avut mereu parte de respect.

Dogăritul – Un meșteșug aproape dispărut acum din Tulcea și Dobrogea, în general, dogăritul a apărut din nevoia de a transporta cu ușurință lichidele, mai ales vinul. Fiind o zonă cu podgorii renumite, Dobrogea a avut generații întregi de făuritori de butoaie (dogari), până la apariția tehnlogiilor moderne.

Lasă un comentariu...

*