Portul tradițional lipovenesc

Rușii lipoveni din Jurilovca, Sarichioi și alte câteva localități din județul Tulcea au păstrat multe elemente ale portului popular din Rusia Centrală.

portul-traditional-lipovenescPortul popular lipovenesc al femeilor din Deltă este alcătuit din materiale simple, monocrome sau înflorate, cu denumiri de origine rusească: palotno (pânză), solc (mătase), sucno (postav) sau barhat (catifea).
Femeile lipovence care se îmbracă în portul tradițional poartă următoarele piese vestimentare populare de bază:
Rubască (o cămașă asemănătoare cu ia românească, largă, albă, cu multe încrețituri la gât și mâneci brodate colorat);
Iubcă dantelată la poale (un fel de fustă, asemănătoare cu fota românească, din pânză) și cealaltă iubcă (o altă fustă, dar din postav, care se poartă peste iubca cu dantelă, care este mereu albă);
Subcă (o rochie ca un sarafan, cu bretele și foarte lungă, înfoiată din multe straturi, pentru volum);
Pois (un fel de brâu din lână sau mătase, împletit sau țesut, pentru încins mijlocul);
Ciulchi (ciorapi de lână) și cizme;
Peste aceste elemente de vestimentație de bază, portul lipovenesc tradițional mai poate include, în funcție de anotimp, câteva piese ca: koofta (un fel de bolero sau haină scurtă, de culoare deschisă), cufaică (echivalentul unei geci groase matlasate pentru iarnă), caseac (basma colorată, cu ciucuri), sau cipcik (o bonetă din mătase pentru prins părul lung).
Bărbații lipoveni poartă câteva obiecte de vestimentație simple, asemănătoare cu ale rușilor din zona Moscovei și Volgăi, de unde au venit la noi în țară.
Rubască (cămașă colorată din mătase sau pânză)
Briuchi (pantaloni purtați în cizme, nu pe dinafară)
Pois (brâu împletit, din lână sau mătase, pentru încins mijlocul, care se poartă peste rubască)
Pinjac sau padeucă (haină scurtă sau lungă, în funcție de anotimp, din stofă subțire sau groasă, care se purta peste rubască la ocazii speciale, nunți, sărbători etc.).

Lasă un comentariu...

*