Teatrul Jean Bart din orașul Tulcea, județul Tulcea

„Teatrul este singura instituție din lume care moare de 4.000 de ani încoace și nu a dispărut niciodată. Are nevoie de grijă și de oameni devotați pentru a se ține în viață“, ne spune scriitorul american John Steinbeck.

Teatrul-Jean-Bart-din-TulceaPuține atribute i se potrivesc mai bine omului român de teatru, mizerabil remunerat și în ultima vreme ignorat de publicul larg, decât acela de „devotat“, la care am putea adaugă „pasiune“ și „reziliență“.
De aceste calități au dat dovadă și oamenii de teatru din Tulcea, care au organizat mai multe instituții teatrale de-a lungul timpului. Prima dintre ele a luat ființă la 21 ianuarie 1889, în cadrul societății literare a liceului de băieți „Principele Carol“.

În cadrul trupei Altar au activat mai bine de 90 de actori, mulți dintre ei mergând mai departe să studieze teatrul, alăturându-se unor instituții de renume din țară sau de peste hotare.

Imediat după căderea comunismului, luând aminte la popularitatea pe care această formă de artă o avusese în deceniile precedente și învigorați de nou găsita libertate, o mână de tulceni organizează trupa de amatori „Altar“, a cărei activitate continuă până în prezent.
Palmaresul impresionant al trupei a atras atenția autorităților locale, care în 2008 construiesc în localitate un teatru de 324 de locuri, botezat cu pseudonimul literar al lui Eugen Botez. O clădire de dimensiuni medii, ce favorizează o atmosferă intimă, specifică teatrului italian, scena mare având o deschidere de 16 m și o adâncime de 9,50 m.

Știați că:

În sfertul de secol de activitate, trupa Altar a abordat piese clasice și contemporane din dramaturgia națională și internațională, de la satiristul Caragiale la „nu-tocmai-existențialistul“ Eugen Ionesco, trecând prin clasici ca Vișniec, Shakespeare, Cehov, Gogol.
Stagiunea 2014-2015 numără două premiere: „20 de minute cu ingerul“, de Alexandr Vampilov, și „O zi din viața la niște oameni“, o adaptare liberă după Mihai Galatan, în regia lui Aurel Palade.

www.artl.ro

 

Lasă un comentariu...

*