Biserica Schimbarea la Față din orașul Tulcea, județul Tulcea

Cazacii zaporojeni și rușii lipoveni stabiliți în nordul Dobrogei își vor construi primul edificiu de cult în localitatea Tulcea, la 1740. O clădire neimpresionantă, care nu se deosebea cu nimic de casele țărănești din zonă.

Biserica-Schimbarea-la-FataA fost dărâmată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în locul ei a fost construit un monument cu turlă, ce adăpostește astăzi piciorul Sfintei Mase din altarul acesteia. În același complex de pe strada Slt. Gavrilov Corneliu nr. 93 se găsește și Biserica ,,Schimbarea la Față“, terminată în 1872, însă sfințită abia la 1883 de episcopul Dunării de Jos, Iosif Gheorghian.

Biserica adăposteşte moaște de la 25 de sfinți mari din calendarul ortodox.

Structura urmează un plan tradițional, în cruce treflată, cu un turn de clopotniță de 33 de metri și o cupolă de 28 de metri deasupra altarului.

Cele mai multe contribuții la construirea lăcașului au fost aduse de locuitorii de sorginte slavă ai Tulcei, multe dintre obiectele din inventarul bisericesc provenind de la nord-est de Dunăre. Clopotul cel mare, chivotul din argint aurit, vasele de cult și epitaful reprezintă donații făcute între 1870 și 1875 de doamna Axinia-Anastasia, membră a aristocrației ucrainene.
Printre odoarele bisericii se mai numără și o cruce din argint aurit, care poartă fragmente din Lemnul Crucii Domnului Iisus Hristos şi o piatră de la Mormântul Domnului.

Lasă un comentariu...

*