Biserica Sfântul Gheorghe din orașul Tulcea, județul Tulcea

,,Această biserică cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe este zidită la 1857, mai 20, cu ajutorul obștii bulgare“, ne spune pisania gravată în marmură de la intrarea ,,bisericii cu ceas“, unul dintre cele mai vechi edificii de cult din Tulcea, situată tocmai în centrul orașului, la intersecția străzilor Păcii cu Dobrogeanu Gherea.

Biserica-Sfantul-Gheorghe-din-TulceaConstrucția se desfășoară între 1854 și 1857, urgentată de lipsa unei biserici care să deservească comunitatea bulgară, predecesoarea ei fiind distrusă în urma unor inundații și niciodată reclădită.
Din cauza vicisitudinilor impuse de administrația otomană – care interzicea construcția unor lăcașe de cult mai înalte decât minaretele locale -, structura nu este prevăzută cu un turn de clopotniță, turnul gotic pe care îl vedem astăzi fiind terminat după 1878. Îmbunătățirile din 1983, 1906 și 1927 au fost făcute în liniile neoclasicismului grecesc, în conformitate cu stilul altor clădiri din oraș.

Demnă de remarcat este și pictura interioară, realizată de zugravul Mihail Paraschiv – primul pictor autodidact al Tulcei -, tributară aceluiași academism folosit de Grigorescu și Aman la zugrăvirea bisericilor din Capitală.

Reține atenția excepţionalul iconostas, de dimensiuni neobişnuite 15×17 m, unic în România, lucrat între anii 1872 şi 1874 de către meșterul bulgar Anton Stanișhev.
Multe dintre icoanele de pe iconostas sunt pictate atât de marele pictor bulgar Stanislav Dospevschi, cât şi de Enache Cardaș, pictor român cu studii la Academia de Arte Frumoase din Florența, cel mai cunoscut în Dobrogea la aceea vreme.

Lasă un comentariu...

*