Catedrala Episcopală Sfântul Nicolae din orașul Tulcea, județul Tulcea

În centrul Tulcei, la întretăierea dintre străzile Frumoasă, Babadag și Progresului se află Catedrala Episcopală Sfântul Nicolae, cel mai important lăcaș de cult ortodox din oraș.

Catedrala-Episcopala-Sfantul-Nicolae-din-TulceaAspectul ei impunător surprinde, mai ales dacă luăm în considerare că la data finalizării edificiului Dobrogea se afla încă sub stăpânirea Imperiului Otoman.
Realizată în stil bizantin, structura urmărește un plan simplu în cruce, cu trei turnuri, care se înalță până la 30 de metri. Acoperișul este împărțit în 15 bolți cilindrice, susținute de stâlpi masivi acoperiți cu piatră lustruită.

A fost construită între anii 1862 și 1865, în apropierea unei biserici mai vechi, astăzi marcată doar printr-un monument comemorativ.

Operă a comunității românești din Tulcea, Biserica Sfântul Nicolae este vizitată în timpul construcției de către Regele Carol I, care îi oferă în dar 100 de galbeni și un potir din metal argintat.
Inventarul bisericii este, de altfel, deosebit de bogat și cuprinde numeroase obiecte de cult din argint și cărți de cult tipărite în secolele XVII-XIX. Pictura deosebit de expresivă în stil „Renaşterea“ a fost executată în anii 1905-1906 de pictorul profesor D. Marinescu, de la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, ajutat de alţi cinci pictori, printre care Florian Baumgartner.

Lasă un comentariu...

*