Catedrala Sf. Nicolae și Alexandru din orașul Sulina, județul Tulcea

Una dintre cele patru biserici cu hramul Sf. Nicolae din Sulina, și fără îndoială cea mai semnificativă pe plan artistic, Catedrala Sfântul Nicolae și Alexandru a fost construită la inițiativa Regelui Carol I, care dorea atât să comemoreze revenirea Dobrogei în cadrul statal românesc, dar și să ofere un corespondent, la celălalt capăt al Dunării, Catedralei Hohenzolernilor din Munții Pădurea Neagră.

Catedrala-Sf.-Nicolae-si-Alexandru-din-orasul-Sulina,-judetul-TulceaDin cauza numeroaselor tergiversări, edificiul nu va fi terminat în spiritul inițial. Piatra de temelie este pusă la 1910, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

Catedrala Sfântul Nicolae și Alexandru funcționează ca parohie din 1982.

Până la 1912, biserica nu este terminată decât provizoriu, dispunând doar de minimul necesar pentru întocmirea cultului. Războiul balcanic, moartea regelui și Primul Război Mondial duc la sistarea totală a lucrărilor. Frumosul edificiu atrage însă atenția Regelui Carol al II-lea, care hotărăște continuarea lucrărilor, susținut fiind de celebrul poet Gala Galaction.

Clădirea, realizată în stil neoromânesc, este împodobită cu arabescuri din marmură roșcată de Veneția și mozaicuri cu imagini de sfinți. Lucrările vor fi întrerupte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial și continuate abia la 1976, când este realizată pictura din interior, de către Gheorghe Răducanu.

One Response to “Catedrala Sf. Nicolae și Alexandru din orașul Sulina, județul Tulcea”

Read below or add a comment...

  1. Camelia says:

    Am vizitat Sulina acum cativa ani..intr-adevar biserica este minunata, cimitirul interesant- pacat ca nu are cine sa spuna povestile trecutului- de ce nu exista un ghid??, dar senzatia ramasa era de dezolare, parasire poate pentru ca nu pareau ingrijite, renovate…pacat ca proprietarii de pensiuni, beneficiaza de tot felul de facilitati dar nu contribuie si la promovarea obiectivelor zonei …

Lasă un comentariu...

*