Cetatea Aegyssus din orașul Tulcea, județul Tulcea

Pe locul numit cândva Colnicul Hora, iar acum Dealul Monumentului, se află o cetate getică, cucerită de romani, ce vrea să ne amintească faptul că trecători suntem cu toții pe acest pământ, dar contează ce lăsăm în urma noastră. Geții, care trăiau în Cetatea Aegyssus, au lăsat, la peste două milenii depărtare, urmele unei civilizații frumoase, cu ceramică delicată de origine autohtonă și grecească.

Cetatea Aegyssus
Ceramica descoperită la Aegyssus ne vorbește despre o cultură înfloritoare în secolele IV-III î.Hr. La 1.500 de metri distanță de fortificațiile cetății, arheologii au descoperit și necropola în care își dorm somnul de veci locuitorii din Aegyssus. Din obiectele de cult descoperite în necropolă, arheologii au dedus că aici s-au practicat două tipuri diferite de ritualuri religioase de înmormântare. Ca localizare, necropola se află la sud-vest și vest de Parcul Monumentului Independenței, în nord-estul orașului Tulcea.

În prezent, Dealul Monumentului reprezintă un important reper turistic atât datorită Cetății Aegyssus, cât și complexurilor arheologice de epocă romană târzie ce pot fi vizitate de către turiștii pasionați ai trecutului îndepărtat.

Istoria Cetății Aegyssus continuă cu cucerirea romană, în urma bătăliilor din anii 12-13 d.Hr. Romanii au apreciat avantajele acestui avanpost pe Dunăre și au fortificat cetatea, transformând-o în obiectiv militar. A rezistat până la sfârșitul secolului al VI-lea sau începutul celui de-al VII-lea, când a fost distrusă, în cea mai mare parte, de atacurile populațiilor migratoare – slavi și avari. Revenirea puterii bizantine la gurile Dunării, în secolul al X-lea, a constituit prilejul unor lucrări de reconstrucție. După distrugerile din secolul următor, orașul va continua să fie locuit, într-o formă modestă, pe tot parcursul perioadei medievale și ulterior.

Lasă un comentariu...

*