Comuna Sfântu Gheorghe din județul Tulcea

În ultimii ani, un punct important de reper pe harta turistică a Deltei Dunării, comuna Sfântu Gheorghe, situată la extremitatea sud-estică a rezervației biosferei, în locul de vărsare al brațului cu același nume, oferă o mixtură inedită de atracții naturale și etnografie dobrogeană, tradiție și modernitate.

comuna-Sfantul-Gheorghe-judetul-TulceaScurt istoric

Prima atestare documentară a localității o avem din perioada de glorie a republicilor comerciale italiene, care exploatează vidul de putere creat de reculul bizantin la Marea Neagră. În 1318, ea ne apare ca un important centru comercial, sub numele de San Giorgio pe harta negustorului genovez Visconti.

Însă nu doar italienii remarcă potențialul economic pe care îl oferă gurile Dunării, Rusia exercitând o influența puternică asupra zonei, odată cu creșterea sa din secolul al XVII-lea. Războaiele ruso-turce din a doua jumătate a secolului au să se poarte cu precădere în partea de nord a Dobrogei, ducând la ruinarea economică a regiunii și la decimarea populației locale. Conform tradiției, satul a fost repopulat cu refugiați din Rusia, care luaseră partea lui Petru al III-lea în timpul războiului de ascendență a Ecaterinei cea Mare. Însă primele populații de origine slavă par să fi ajuns aici încă din 1709, când ucrainenii fug din calea armatelor lui Petru cel Mare, după pierderea bătăliei de la Poltava.

Deltă și mare

Inițial un sat pescăresc, numeroasele atracții din jurul comunei au dus la reprofilarea economiei locale pe turism, peisajul rural îmbogățindu-se cu numeroase pensiuni, un camping și un sat turistic. În construcția facilităților turistice s-a ţinut cont de specificul local, folosindu-se din plin plante ornamentale din flora Deltei, bălți decorative și materiale tradiționale, cum ar fi stuful sau lemnul.
Inedit printre localitățile din Deltă, Sfântu Gheorghe dispune de 38 de kilometri de plajă sălbatică, cu un nisip deosebit de fin.
Mulțumită miniportului turistic ce cuprinde patru bazine, Sfântu Gheorghe este trecut pe multe dintre traseele turistice din Deltă. Printre insule de stufăriș și păduri subtropicale ce se termină la buza apei, nuferi și sălcii, trecând pe sub veritabile coridoare umbroase de stejari, puteți ajunge de aici până în inima Deltei, pe Lacul Erenciuc, urmând un traseu ce mai include și lacurile Puiu și Roșu.
Un important punct de interes ceva mai apropiat de Sfântu Gheorghe este Peninsula Sacalin. Dunărea își continuă aici ramificația, formând alte trei brațe, ce descriu un cadru geografic similar cu al Deltei, asa cum era el în urmă cu câteva sute de ani. Cum zonele cu apă mică abundă, aici nu se poate intra decât cu bărci de dimensiuni mici, cel mai des închiriate de la ghizii locali. Zona este o deltă în miniatură și din punct de vedere ornitologic, aici putând fi admirate de la distanţă, pe o suprafața restrânsă, aproape toate speciile de păsări prezente în arealul Deltei, atât păsări de țărm – fugaci, sitari, prundărași, pescăruși, cât și de apă – pelicani, cormorani, stârci, lopătari, avosete, piciorongi, rațe, gâște, lebede.

Sfântul Gheorghe își păstrează în mare măsură autenticitatea de sat pescăresc, rămânând un loc liniștit, de unde puteți admira natura fără a fi distrași de zgomot și mulțime.

 

Când e bine să vizităm Sfântu Gheorghe?

Ei bine, dacă sunteți fani ai filmelor independente, vă puteți programa șederea în jurul festivalului de film Anonimul, ce se desfășoară, de regulă, în a două jumătate a lui august. Însă la fel de bine ați putea vizita Delta toamna sau la începutul sezonului festival, mai ales dacă sunteți mari amatori de pescuit. Atenție însă, trebuie să vă procurați permisul de pescuit și, de asemenea, să vă interesați cu privire la perioada de prohibiție.

Ce poți face la Sfântu Gheorghe?

 1. Plaja este inevitabil una dintre opțiuni. În vecinătatea satului se găsește o plajă sălbatică, cu nisipuri fine, ce se întinde de-a lungul țărmului până la Sulina (38 km). Ca o particularitate, adâncimea mării crește lin, existând o zonă sigură pentru scăldatul copiilor.
 2. Pescuitul este o altă sursă de petrecerea timpului la Sfântu Gheorghe. Pentru amatorii de pescuit, zona oferă posibilitatea unor partide de crap, somn, știucă, anghilă, caras, biban, în Dunăre, lacuri și canale. Permisele de pescuit sportiv și de intrare în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se pot obține de la casieria Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, str. Portului nr. 34A, luni-joi: 08.00-16.30; vineri: 08.00-14.00, cu numerar/card bancar la automatele de permise instalate la sediul ARBDD şi la recepţia Hotelului Delta***, str. Isaccei nr. 2, Tulcea (program nonstop) sau prin aplicaţia de plăţi online de pe pagina de internet a instituţiei.
 3. Traseele turistice pe apă reprezintă cea mai mare atracție a zonei. Turiștii se pot bucura de plimbări pe Dunăre, canale (Gârla Turcească, Gârla de Mijloc) și lacuri (Roșu, Roșuleț, Puiu, Erenciuc) cu ambarcațiuni specifice zonei – caiac, lotcă sau mahună – sau pot opta pentru șalupe sau ambarcațiuni rapide.
  Traseul Sulina-Sfântu-Gheorghe pe ruta: oraș Sulina – canalele: Busurca – Împuțita – cordon litoral – Tătaru – localitatea Sfântu Gheorghe.
  Traseul Sulina-Sfântu Gheorghe pe ruta: oraș Sulina – canal Busurca – canal Roșu – canal Împuțita – lac Roșuleț – cherhana Roșuleț – lac Roșu – lac Puiu – canal.
  Mocansca – lac Erenciuc – braț Sfântu Gheorghe – localitatea Sfântu Gheorghe.
  Tur Sfântu Gheorghe pe ruta: localitatea Sfântu Gheorghe – canalele: Zaton – Buhaz – Palade – Crasnicol – brațul Sfântu Gheorghe – localitatea Sfântu Gheorghe.
 4. Și dacă vă doriți să descoperiți și partea terestră, traseul de 7 km spre Sulina o să vă dezvăluie povestea liniei tărâmului de la Sfântu Gheorghe.

Lasă un comentariu...

*