Faleza Tulcea din județul Tulcea

Delta Nilului, delta fluviului Mississippi, delta fluviului Yangtze… Un who’s who al fluviilor de pe mapamond se termină în delte, de parcă s-ar fi adunat toate odată demult și ar fi decis să înceapă un trend.

Faleza-TulceaNe putem închipui o zeitate greco-romană a Dunării (Danubius? Hister?) care conformistă, superficială și irascibilă, ca orice divinitate greco-romană, s-a decis să își întreacă suratele prin stil, „construind“ cea mai simetrică deltă din lume. Dunărea se desparte în ale sale trei brațe relativ egale în zona orașului actual Tulcea, mai întâi în Chilia și Sulina și câțiva kilometri mai la vale în Sf. Gheorghe. Faptul că cele trei brațe nu pornesc din același loc este lesne de iertat când consideri realitățile de bază ale geofizicii, însă nu se împăcă deloc bine cu idealul geometric.

În apropierea Falezei din Tulcea, Dunărea face o buclă curgătoare care sporește debitul apei.

Parcă pentru a compensa eroarea, Dunărea se arată cea mai „liniștită și largă, cu … nepăsătoare maiestate“ în locul de unde se răsfrânge înspre sud. Oamenii, adică autoritățile din Tulcea, i-au răspuns pe măsură.

Făcând notă de orizontul larg oferit de Dunăre în orașul lor, îi construiesc o faleză pe măsură. Cu o deschidere deosebit de mare, faleza tulceană arată mai degrabă ca o piață grandioasă, demnă de cele mai mari orașe ale lumii, și orice observator ar putea fi scuzat să o vadă mai mult ca atare decât ca un spațiu de promenadă. În definitiv, e suficient loc aici pentru concerte în aer liber și adunări organizate de tot felul.

 

Arhitectură

Clădirile de apartamente ce cuprind „piața“ din partea opusă Dunării sunt realizate în stilul civil al constructivismului socialist și într-un modernism de factură recentă, care a abandonat din fericire antiestetica, „ce își dorește parcă să pedepsească privitorul“ unui Corbusier. Liniile lor drepte și clar exprimate răspund bine monumentalismului oferit de fluviu.

Lasă un comentariu...

*