Gospodăria țărănească conservată in situ, Enisala din comuna Sarichioi, județul Tulcea

Paşii noştri ne poartă pe malul Lacului Razim, în comuna Sarichioi. Aici, în centrul localităţii Enisala, se ascunde o sinteză a gospodăriei tradiţionale din nordul Dobrogei, de la începutul secolului al XX-lea, şi anume „Muzeul Satului Nord Dobrogean“. Care este, în fapt, o gospodărie țărănească conservată în situ.
Ansamblul arhitectural al muzeului Sarichioi, împreună cu anexele sale, vă va introduce în universul unei case tradiţionale din nordul Dobrogei.

gospodarie-taraneasca-Enisala-Sarichioi-TulceaCe putem vedea aici?
O gospodărie adevărată, în care găsim o casă cu două camere şi o fântână la intrare, pe când în spate se găseşte o cămară ce poartă numele de „chiler“, dar şi:
– o bucătărie de vară cu cuptor;
– grajdul pentru animale;
– şoproane;
– un porumbar.
Aceste piese din puzzle-ul universului tradiţional nord-dobrogean găzduiesc de la căruţe pictate în stil dobrogean, produse de fierărie, albinărit, olărit, unelte pescăreşti, la obiecte casnice şi de meşteşugărit, specific dobrogene.

Un spațiu bine închegat vă dezvăluie spiritul gospodăriei dobrogene.

În interiorul acestui muzeu veţi vedea ţesături impresionante, cu motive tradiţionale, dar şi decoraţiuni ce scot în evidenţă spiritul acestei zone.
Este bine de ştiut că programul de vizitare se desfăşoară între lunile mai-noiembrie, între orele 10 şi 18, de miercuri până duminică. Există şi o taxă de vizitare, dar aceasta diferă în funcție de categoriile de persoane, iar pentru filmare sau fotografiere se percep costuri suplimentare.
Urmaşii noştri vor putea vedea şi simţi spiritul unei case tradiţionale nord-dobrogene de la începutul secolului al XX-lea prin intermediul acestui vestigiu istoric şi cultural. Mai bine spus, Muzeul Satului Nord Dobrogean Enisala este unul dintre cavalerii care apără un fragment din istoria Dobrogei şi pe care nu o va lăsa să piară în negura timpului.

Lasă un comentariu...

*