Mănăstirea Vovidenia din comuna Slava Cercheză, județul Tulcea

În comuna Slava Cercheză ne așteaptă și Mănăstirea Vovidenia să-i trecem pragul.

Manastirea-Vovidenia-din-comuna-Slava-Cercheza,-judetul-TulceaMănăstirea Vovidenia este o mănăstire de maici și, totodată, reprezintă una dintre cele patru lăcașuri spirituale de rit vechi din România. Până în 1994, această mănăstire, alături de mănăstirea, tot de rit vechi, Uspenia se bucurau de onoarea de a fi unice în lume. După acest an, s-au construit încă două edificii religioase de rit vechi, în judeţul Suceava.
Această mănăstire apare pe scena istoriei încă din secolul al XVII-lea, când a fost clădit aici un schit cu chilii şi o biserică, toate din lemn. Cei care au realizat aceste lăcașuri de cult au fost călugării ruși, ajunși aici în urma unei rupturi ce a avut loc în timpul patriarhului Nikon.
Revenim în prezent și aflăm că în Mănăstirea Vovidenia se găsesc două biserici. Turiștii pot admira biserica mare, cu hramul Intrarea Maicii Domnului, şi biserica mică, de iarnă, cu hramul Icoana Maicii Domnului din Kazani.
În 2014, a avut loc un incendiu la Mânăstirea Vovidenia, dar, din fericire, cele 12 călugăriţe nu au pățit nimic și au reușit să salveze icoane vechi și prețioase.

Lasă un comentariu...

*