Monumentul Independenței din orașul Tulcea, județul Tulcea

La doi pași de ruinele Cetății Aegyssus dăinuiește un alt semn al trecerii oamenilor pe acest tărâm: Monumentul Independenței. Se înalță semeț pe
Dealul Monumentului, care se numea pe vremuri Colnicul Hora. Stă neabătut, pe soare, pe vânt, pe furtună și ninsoare, ca să ne aducă aminte că mulți, prea mulți oameni și-au dat viața în războiul din 1877-1878 pentru ca noi să fim astăzi cetățenii unui stat independent.

monumentul-independenteiPiatra de temelie a Monumentului Independenței a fost pusă curând după cucerirea independenței de însuși Carol I, la 17 octombrie 1879. Familia regală a fost prezentă și la inaugurarea festivă a monumentului, care a avut loc la 2 mai 1904. Forma inițială, creată de sculptorul George Vasilescu, includea un soclu pătrat, din granit de Dobrogea – materialul nativ al locului în care s-a vărsat sângele eroilor Războiului de Independență – și un obelisc măreț din granit de Ravenna, înalt de 22 metri. De asemenea, includea un vultur cu aripile întinse și un dorobanț cu arma pe umăr și cu o goarnă în mână.

La aniversarea a 100 de ani de independență, în 1977, monumentul a fost refăcut în întregime, prin contribuția sculptorului Cristea Grosu. Memoria eroilor din Tulcea a fost astfel restaurată pe deplin.

Marele Război din 1914-1918 nu a scutit Monumentul Independenței și, mulți ani, până în 1935, a rămas schilodit, martor mut al distrugerilor și pierderilor de vieți omenești. Lucrările de reparație nu au fost complete, iar dorobanțul și vulturul nu au fost readuși la baza soclului.

Lasă un comentariu...

*