Muzeul de Artă din orașul Tulcea, județul Tulcea

Pornind la o plimbare agale pe strada Grigore Antipa, chiar la numărul 2 se află o clădire în stil neoclasic, sobră și elegantă, bine echilibrată și fără podoabe inutile. Aici se află Muzeul de Artă din Tulcea. Să ne apropiem și să-l explorăm în detaliu, pentru a-i descoperi secretele și frumusețile.

Muzeul-de-ArtaO clădire monument istoric

Să începem cu clădirea în care se află adăpostite colecțiile muzeului. A fost construită între anii 1863 şi 1865, pentru a servi ca Palat Administrativ pentru Sangeacul de Tulcea. În popor i se spunea Conacul Pașei. Roțile istoriei s-au întors, Dobrogea a revenit la patria-mamă România după Războiul de Independență, în 1878, iar rolul clădirii a devenit cel de Prefectură a orașului, apoi sediu al Corpului Portăreilor, iar mai apoi al Sfatului Popular Raional Tulcea.
Din cauza acestor schimbări și a războiului, clădirea a suferit numeroase modificări până în anul 1982, când, chiar la data de 23 august, a fost inaugurat Muzeul de Artă Tulcea.

O ofertă bogată de colecții permanente

Până în anul 1991, muzeul dispunea de o colecție de 4.365 de tablouri și sculpturi, însă în prezent aceasta aproape s-a dublat, ajungând la peste 7.000 de exponate. Operele de artă sunt organizate pe tipuri de stil de realizare sau epoci, astfel:
Colecția de artă orientală din secolele XVIII și XIX stă mărturie a creației populației minoritate turcă și tătară, care trăiește de secole în armonie cu poporul român. Această colecție cuprinde peste 300 de piese.
Colecțiile de pictură și sculptură modernă și contemporană aduce laolaltă peste 1.350 de piese, printre care lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Aman, Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Jean Al. Steriadi, Francisc Şirato, Nicolae Dărăscu, Ion Theodorescu Sion și mulți alții.

Colecția de plăci de gravură, constituită din 400 de piese, este unicat în țara noastră. 

Colecția de icoane, cu aproape 800 de piese, reunește exponate de artă religioasă ortodoxă începând din secolul al XVIII-lea și până în prezent.
Colecția de artă decorativă din secolul al XVIII-lea și până în prezent are în componența sa peste 140 de piese, iar cea mai mare colecție este cea de grafică modernă și contemporană, cu peste 4.000 de lucrări.
În final, colecția de plăci de gravură, care însumează aproximativ 400 de piese, este unicat în țara noastră. Fie și numai pentru acest motiv, dacă ajungeți în Tulcea, nu plecați înainte de a vizita Muzeul de Artă.

Lasă un comentariu...

*