Muzeul de Istorie și Arheologie din orașul Tulcea, județul Tulcea

Cei care nu își cunosc istoria riscă să îi repete greșelile… Pentru locuitorii orașului Tulcea nu există acest risc, deoarece se mândresc cu Muzeul de Istorie și Arheologie, instituție devotată păstrării relicvelor trecutului și dezvăluirii acestora tuturor vizitatorilor.

muzeul-de-istorie-si-arheologieUn muzeu construit în jurul siturilor arheologice ale orașului

În timp ce alte muzee de istorie aduc relicvele istorice din situri, în Tulcea muzeul s-a dus la situl arheologic. Mai precis, a fost construit chiar lângă ruinele străvechii Cetăți Aegyssus, în complexul muzeal numit Parcul Monumentului.
Înființat în anul 1975, Muzeul de Istorie și Arheologie avea inițial o singură aripă, în care erau prezentate vestigii din perioada greco-romană, romano-bizantină și medievală. Această organizare a continuat timp de două decenii, însă din 1995 a avut loc o extindere de proporții, cu încă o clădire.
În aripa nouă a muzeului puteți admira vestigiile descoperite de arheologi, ce vorbesc despre cei mai străvechi locuitori care au pășit pe aceste meleaguri în perioadele preistorică și protoistorică. Toate aceste vestigii se află la parterul noului pavilion, în timp ce la etaj, în funcție de perioada anului, puteți admira diferite expoziții cu caracter temporar.

Să descoperim istoria dobrogeană pas cu pas

Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea se mândrește cu aproape 90.000 de exponate, rezultatul muncii intensive a echipelor de arheologi din anii 1950 și până în prezent. Aici se află adăpostite piese de mare importanță nu doar pentru istoria locală, dar și pentru cea națională și europeană: unelte, obiecte din ceramică, podoabe, arme și piese de numismatică.
Cea mai mare parte a impresionantului tezaur de la Uzun Baiîr, cu cei peste 21.000 de dirhemi tătăreşti, 175 de hyperperi bizantini, cele 75 lingouri de argint, obiectele de podoabă din aur şi argint, în fapt cel mai mare tezaur de acest gen din Europa, se găsește aici, la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea.
În cadrul expozițiilor temporare ciclice sunt prezentate diferite teme de interes local, și nu numai, începând cu cele mai vechi epoci istorice și ajungând până la aspecte ce țin de istoria recentă, cum ar fi expoziții despre presa locală sau diferite personalități ale municipiului Tulcea.
Astfel, pas cu pas, putem să recreăm lunga și bogata istorie a Dobrogei de Nord, în general, și a orașului Tulcea, în mod deosebit.

 

Info Utile

Muzeul de Istorie și Arheologie este deschis publicului de marți până
duminică, între 09.00 și 17.00.
Costul unui bilet pentru un adult este de 5 lei. Pentru fotografii și filme se percepe o taxă de 10, 30 lei. De asemenea, ghidajul este contra cost.

Lasă un comentariu...

*